Pobuna u Hercegovini: Katastrofalna politička i ekonomska situacija

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Situacija, politička i ekonomska, u opštinama istočne Hercegovine je katastrofalna i čelnici opština iz tog kraja zahtijevaju od Vlade Republike Srpske da ih pod hitno proglasi izrazito nerazvijenim područjem.

Ljubinje, BiH / 24sata.info

Oni traže i da se odmah donese kratkoročni program mjera za podsticanje ekonomskog razvoja.

Zanimljiv je podatak koji navode u Ljubinju, Bileći, Nevesinju - čak 48 posto ukupno proizvedene struje u Republici Srpskoj dolazi upravo iz istočne Hercegovine. Načelnici tih opština kažu da su zbog teške ekonomske situacije iseljavanja cijelih porodica, a posebno mladih ljudi, postali svakodnevnica.

Istočna Hercegovina ima sedam opština čiji ukupni budžeti ne prelaze 40 miliona maraka godišnje. Otkazi radnicima  pljušte na sve strane, a firme se gase. Načelnici barataju podatkom da građani istočne Hercegovine imaju najniži standard u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Oni od Vlade Republike Srpske i njenog predsjednika zahtijevaju da pomognu projekte koji su spremni i da se za njih u entitetskom budžetu nađe deset miliona maraka za ovu godinu.

"Lako je naše probleme riješiti ukoliko to Vlada RS hoće. Neka Razvojnom fondu Saveza opština istočne Hercegovine pripadne najmanje polovina sredstava od koncesija na iskorištavanje prirodnih bogatstava u ovoj regiji i neka mu pripadne odgovarajući procenat dobiti koju ostvaruju preduzeća za proizvodnju električne energije u istočnoj Hercegovini. Sada sva sredstva od koncesija pripadaju Vladi RS, a nemamo ništa ni od naših "fabrika struje" jer i njihova dobit ide Vladi RS. Ozbiljne razvojne projekte imamo i možemo ih realizovati", kažu u istočnohercegovačkim opštinama.

(san)
Pošaljite Facebook komentar